• RESEPI MASAKAN KENTANG
o Bahan-bahan
2. Sebiji kentang
3. Sekeping keju cheddar
4. 1-2 pokok brokoli
5. 2-3 sudu air suam,susu ibu atau formula
o Cara membuatnya
7. Bersihkan kentang,rebus dengan kulitnya hingga empuk
8. Rebus brokoli hingga masak.
9. Siat kulit kentang,potong kecil
10. Masukkan kesemua bahan dalam pengisar. Kisar hingga halus berkrim.
(sesuai untuk bayi 8 bulan ke atas)
BUBUR NASI
o Bahan-bahan
12. Beras (bersihkan)
13. Ikan segar (dibuang tulang) / ikan bilis
14. Sehelai daun saderi / cellery
15. Secawan air
o Cara membuatnya
17. Rebuskan beras.
18. Ikan dipotong kecil,jika guna ikan bilis,rendam selama 5minit utk mengeluarkan kandungan garam.
19. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam nasi.
20. Potong daun saderi / batang cellery kecil-kecil. Didihkan hingga masak.
21. Pastikan sukatan & tekstur hidangan sesuai mengikut usia.
RESEPI KENTANG,LOBAK & PIS BERSUSU
o Bahan-bahan
23. 1/4 biji kentang (potong dadu)
24. 1/2-sebiji lobak merah (potong dadu)
25. 1 sudu kacang pis sejukbeku
26. 2 cawan air
27. 2 sudu susu ibu/formula/susu segar
o Cara membuatnya
29. Rebus kentang & lobak dengan api kecil hingga empuk.
30. Kemudian masukkan kacang pis.
31. Didihkan,masukkan susu & kacau.
32. Masak. Lenyek untuk bayi 8bulan ke atas. Kisar halus untuk bayi 6bulan.
BUBUR TAUHU,BROKOLI,LOBAK & AYAM
o Bahan-bahan
34. 1 sudu nasi
35. 1/4 kepingan tauhu
36. Kepingan dada ayam (potong dadu)
37. Lobak merah (dihiris)
38. 2 pokok kecil brokoli
o Cara membuatnya
40. Kukus kesemua bahan.
41. Kisar mengikut tekstur yang sesuai. (Sesuai untuk bayi 8bulan ke atas)
BUBUR NASI & KURMA
o Bahan-bahan
43. 2 sudu nasi yang telah dimasak
44. Beberapa biji kurma (buang biji)
45. 1/4 cawan air suam
o Cara membuatnya
47. Masukkan kesemua bahan dalam pengisar.
48. Kisar sebelum dihidangkan.
SUP KOBIS BUNGA DAN KENTANG
o Bahan-bahan
50. 1/4 Kobis bunga (potong kecil)
51. 1 biji kentang (potong dadu)
52. Ikan bilis (ditumbuk halus)
53. 5 cawan air
o Cara membuatnya
55. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk,masak dengan api sederhana.
56. Didihkan,tutup periuk.
57. Masak untuk selama lebih kurang 20min.
58. Kisar halus dan hidang.
(diolah dari hannakids.blogspot.com)
KENTANG LECEK (sesuai utk setahun ke atas)
o Bahan-bahan
60. 6 biji kentang saiz sederhana (dikupas,potong dadu)
61. 1/4 cawan mentega
62. 3/4 sudu teh garam
63. Lada sulah secukup rasa
64. 1/2 cawan susu (susu ibu,formula,susu segar)
o Cara membuatnya
66. Rebus kentang hingga empuk. Toskan.
67. Masukkan susu,mentega,garam & lada sulah. Lecek/kisar hingga lembut & berkrim.
STRAWBERRY SHAKE
o Bahan-bahan
69. 1 cawan yogurt strawberry (plain/full fat)
70. 1 cawan buah strawberry
71. 1/2 cawan susu (susu ibu,formula,susu segar)
o Cara membuatnya
73. Masukkan kesemua bahan ke dalam pengisar,kisar hingga halus berkrim.
74. Juga boleh digantikan dgn buah-buah lain mengikut selera anak anda
SUP KRIM BROKOLI
Bahan-bahan:
75. 250gm brokoli - dipotong
76. 100gm bawang besar
77. 50gm leek
78. 50gm seleri1 helai daun salam (bay leaf)
79. 30ml krim masakan
80. Air rebusan sayur secukupnya
81. Garam dan serbuk ladaputih secukup rasa
82. Minyak zaitun untuk menumis
o Cara membuat:
1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang besar, leek, seleri dan daun salam sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan brokoli dan kacau rata sehingga masak.
3. Seterusnya masukkan air rebusan sayur dan biarkan mendidih. Sejukkan seketika.
4. Setelah itu, masukkan bahan tumis tadi ke dalam mesin pengisar. Kisar sehingga hancur dan sebati.
5. Kemudian tuangkan ke dalam periuk dan didihkan.6. Akhir sekali, masukkan krim masakan dan perasakan dengan garam dan serbuk lada putih. Kacau sebati dan sedia untuk dihidangkan.
(sedap dihidang bersama roti bakar,roti bawang putih)
-Qaseh Kita-
1 comment:
wahh leh try ni hehehhe ... thanks sudi BW kat page kita ...
Post a Comment