JOM FOLLOW ME

Saturday, May 21, 2011

MATERNITY CHECK UP

Setiap bulan dah memang rutin ler kena pergi check bg yang mengandung.. Emh keputusan ujian diabetis dah keluar... kuang kuang kuang.. alamak tersangkut jugak.. ada jugak diabetis 6.6... rasanya sebab pembawakan kot(nak sedapkan hati sendiri... hehehe) sebab sebelum ni masa mengandungkan Qaseh, takder pun diabetis ni...

Tapi kata nurse kadang2 normallah time mengandung jer ada (harap2 ler)... Ya Allah jauhkanlah dari penyakit...ku tgk ibuku teruk mengidap kencing manis...tak sanggup rasanya...



Masa time check up tu jugak bayangkan 4 nurse datang untuk mengambil ukuran tinggi rahim, entahlah mamaQaseh mulalah rasa x sedap hati, macam ada yang x kena sebab selapas mengambil ukuran nurse2 tu akan ke satu tempat berbincang sama sendiri dan at last dia memanggil nurse yang berbaju biru (sister) untuk mengukur ketinggian rahimku sekali lagi.. Dengan rasa gementar, ku kuatkan semangat bertanya.. ada yang tak kena ker?katanya.. tinggi rahim puan dan bulan lepas.. banyak sungguh bezanya.. tambahan lagi kalau mengikut ukuran ni katanya... tinggi rahim puan sama seperti perempuan yang mengandung 7 bulan.. then nurse pun suruh ku rujuk pada Dr untuk buat scanning.


Apabila dirujuk pada Dr, macam2 calculationlah yang dibuatnya... mengukur besar kepala baby, perut, kandungan cecair dalam rahim dan sebagainya.. dan ku diminta datang kembali merujuk Dr pada 24/5/11 - selasa hadapan untuk di scan semula dan tahu apa puncanya.. tapi mengikut kata Dr , ukuran kepala baby dan semuanya normal mengikut ukuran yang sepatutnya..
Oh risaunya, Ya Allah permudahkan segala2 untukku.. Sesungguhnya Kaulah yang Maha Penyayang lagi Maha Pengasihani.. Amin..
Rakan2 dan keluarga, doakan yang terbaik untukku yer...

3 comments:

NoreLL said...

harap2 xde pe la kandungan ko tu.msa mengandung smua ade penyakit..hhehe...aku msa mengandung adli..alhamdullilah...xpe la apa2..hrp smua ok..sabar ye

myra mustapha said...

sedih hati tgok semua nie :(
kalo la myra jadik pregnant mesti sm baya....rindu 'dia' :(

QaSeH KiTa said...

El..yerlah aku pun sentiasa berfikiran positif.. aku yakin Allah Maha pengasihani..

Myra: Jangan sedih sangat k... yerlah ,kak nis faham, berat mata memandang... berat lagi bahu memikul.. tapi Allah Maha Mengetahui, setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnya.. Kami sama2 doakan ada rezeki myra nanti... jangan sedih sangat yer...kami sentiasa di belakang Myra.